MUHTEŞEM ŞİFA KAYNAĞI CEVİZ PERDESİ
GÜÇLÜ VE KESKİN GÖZLER İÇİN ÖNERİLER
BASEN, KALÇA YAĞLARINDAN KURTULUN
KANSER HÜCRELERİNİN YOK EDİLMESİ
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ANKET
ŞAMPİYON HANGİ TAKIM OLACAK
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
32.4575
EURO
34.7559
IMKB
80.549
HAVA DURUMU
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

27 Ocak'ta dünyanın gözü Türkiye'de

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 27 Ocak'ta Erzurum'da start alacak.
03.12.2010 17:57

Erzurum, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na hazır. Artık son kontroller yapılıyor. Ve tüm dünyanın gözü 27 Ocak - 6 Şubat tarihlerinde Erzurum'un üzerinde olacak.

Erzurum'un ev sahipliğini yaptığı ve 28 ülkenin katılacağı dev organizasyon hafızalardan çıkmayacak. Yaklaşık olarak 600 Milyon TL'ye mal olan tesislerin tamamı hazır olurken geri sayım başladı.

27 Ocak günü beyaz örtüye bürünecek olan Erzurum'da açılış töreninde muhteşem bir gösteri düzenlenecek. Erzurum Atatürk Üniversite'nin de tam destek verdiği Erzurum'da yeni hedef ise Kış Olimpiyatları!

SON PROVA
2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Erzurum'da organizasyon öncesi Hız Pateni Anadolu Kupası yarışmaları yapıldı. Sporcuların buz pistindeki mücadelesi izleyicilere zevkli dakikalar yaşattı.

Merkez Palandöken ilçesindeki 2 bin seyirci kapasiteli buz pateni salonunda 26 Kasım'da başlayıp ve 28 Kasım tarihinde sona eren Anadolu Kupası yarışmalarına Macar sporcular damgasını vurdu.

Ev sahibi Türkiye'den 13, Macaristan'dan 10, Bulgaristan'dan 9, Romanya'dan 8 Slovakya'dan 6 ve Bosna Hersek'ten 5 olmak üzere toplam 51 sporcunun katıldığı yarışmalarda sporcular dereceye girebilmek için tüm hünerlerini gösterdi.

Buz pistinde birinci olmak için mücadele eden sporculardan bazıları aşırı hız yüzünden kayıp düşerken kimisi de başarılı olmanın sevincini doyasıya yaşadı.

Erkek ve bayan takımlarının 500, 1000, 1500 metreyle 3000 metre bayrak müsabakalarının gerçekleştirildiği yarışmaları, Buz Paten Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir, Asbaşkan H.Fehmi Tekelioğlu, FISU Teknik Komite Üyesi Chul Hi Chang'da ile çok sayıda vatandaş izledi.

Erzurum'da yapılacak olan 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın test amacını taşıyan yarışmaların son gününde ödül alan ülke sporcular şöyle sıralandı:

Bayanlar genel sıralamada Macar sporcular ilk üçü paylaştı. Birinci Szanda Lajtos, ikinci Andrea Keszler, üçüncü Veronika Denes oldu.

Erkekler genel sıralamada Macaristan'dan Victor Knoch birinci, yine Macaristan'dan Bence Beres ikinci olurken Bulgaristan'dan Assen Pandov üçüncü sırada yer aldı

Bayanlar 3 bin metre bayrak yarışında takım halinde birinciliği Macaristan, ikinciliği Slovakya ve Bulgaristan paylaşırken üçüncü Türkiye dördüncü de Romanya oldu.

Erkekler 5 bin metre bayrak yarışında takım halinde birinciliği Macaristan, ikinciliği Slovakya alırken üçüncü Türkiye ve döndüncü Bulgaristan oldu.

Yarışmaların sonunda FISU Teknik Komite Üyesi Chul Hi Chang ve Buz Pateni Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Ercüment Yıldırım dereceye giren sporculara madalyalarını verdi.

ALP DİSİPLİNİ
Alp disiplini yetenek ve hızı birleştiren coşkulu bir spordur. Alp Disiplini yarışlarının beş resmi dalı vardır. İniş ve süper büyük slalom hız odaklı yarışlardır.

Slalom ve büyük slalom ise, sporcuların yeteneğini ortaya çıkartan daha etkin tekniklere sahiptir. Beşinci kombine yarışıysa hem tekniği hem hızı sınar.


BİATLON

Biatlon, kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği bir kış sporudur. Sporun 18.yüzyıl İskandinavya'sına dayanan askeri kökenleri vardır. Askerlerin oldukça uzun olan Norveç ve İsveç sınırı arasında devriye gezerken iyi nişan almaları ve hızla kayabilmeleri gerekmekteydi. Bu etkinlik biatlon sporunun temelini oluşturmaktadır.

BUZ HOKEYİ

Buz hokeyi buz üstünde oynanan hızlı ve aksiyon dolu bir oyundur. 20 dakikalık üç periyottan oluşan 60 dakika boyunca vücutlarının çeşitli yerleri korumalarla dolu altışar oyuncu, kauçuktan yapılma pakları, ellerindeki çubukları kullanarak rakip kaleye göndermeye çalışır. Buz hokeyi, izlemesi ve oynaması çok heyecanlı bir oyundur.

CURLING

Buz üstünde satranç olarak da adlandırılan curling yetenek, dikkat ve strateji gerektiren bir oyundur. Curling, dörder oyuncudan oluşan iki takımla bir buz pisti ya da 'rink'i üzerinde oynanır. Takımların amacı taşlarını halka hedefin merkezine yani T'ye, diğer takımın en yakın taşından daha yakına gelmek üzere kaydırmaktır. Skip'in yönlendirmesiyle takım, taşın önündeki taşı süpürerek T'ye doğru giden her taşın hızını ve yönünü ayarlamaya çalışır.

KAYAKLA ATLAMA

Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde inmeyi içeren gösterişli bir spordur. Bu sporda en iyi olanlar, havada süzülürken yatay duruşlarına, kayakları yere değene kadar hâkim olabilenlerdir.

KAYAKLI KOŞU

Kayaklı koşu, klasik ve serbest stil olmak üzere ikiye ayrılır. Yarışlar 400 m'lik uzunluklardan başlayarak 50 km veya daha uzun maratonlara kadar gider. Klasik yarışlarda, yarışçılar uzun düz adımlar kullanır ve önceden belirlenmiş olan patikalarını sadece önündeki sporcuyu sollayıp öne geçme amacıyla terk eder. Daha hızlı olan serbest disiplindeyse, kayakçılar yarışı önde bitirebilmek adına, kayakların üstünde pateni anımsatan hareketler yapar.

KUZEY KOMBİNE

Kuzey kombine, kayaklı atlama ve kayaklı koşunun bir araya gelmiş halidir ve iki gün süren bir rekabete dayanır. Birinci günde kayakla atlama, ikinci günde kayaklı koşu etkinlikleri gerçekleştirilir. Atletler yarışlarda bireysel, sprint ve takım halinde yer alırlar. Olimpiyatlardaki, Dünya kupalarındaki ve Dünya şampiyonalarındaki kuzey kombine yarışlarında sadece erkekler yarışmaktadır.

SNOWBOARD

1960'larda Amerika'da geliştirilen snowboard, sörf, kaykay ve kayak için gerekli becerilerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Ayaklarının bağlı olduğu geniş, kayak benzeri bir tahta üzerinde yarışan snowboardcular, hızları ve eğimlerdeki cesaretleriyle tanınır. Snowboard iniş yarışları, mogul teknikleri, yarım ve çeyrek rampalarda sergilenen numaralar, powder riding(toz haline gelmiş kar üzerindeki yarış) gibi çeşitli tekniklerden oluşur.

SERBEST STİL KAYAK

Serbest stil kayak, kayağın en dinamik formlarından biridir. 1930'larda Norveç'te, Alp Disiplini ve düz yarışların antrenmanlarında yarışçıların akrobatik hareketler sergilemeleriyle ortaya çıkmıştır. Serbest stil kayağın iki ana türü mogul ve aerial'dır.

ARTİSTİK PATİNAJ

Teknik ve estetiği bir araya getiren artistik patinaj, atlayış, dönüş ve spirallerin bir karışımıdır. Bireysel patenciler, belirlenen hareketleri teknik yetenek ve estetik sunumu değerlendiren jürinin önünde uygular. Artistik patinajcılar, gerekli unsurların sunulduğu teknik becerilerini sınayan ve sanatsal ifadelerini de ortaya koyabilecekleri kısa bir program hazırlar.

SHORT TRACK

Kısa mesafe hız pateni henüz genç bir spor dalıdır. Güney Kore ve Avustralya gibi geleneksel olarak paten yapmayan uluslardan gelen birçok sporcuyu etkilemiştir. Kısa mesafe yarışlarında şerit işaretleri olmayan bir daire içinde yarışan altı patenci vardır. Çarpışmalara sık rastlanır.

KANDİLLİ KUZEY DİSİPLİNİ KAYAK MERKEZİ

Kandilli kuzey disiplini kayak merkezi 160 hektar arazi üzerine kurulmuştur. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Erzurum 2011'de Biatlon ve Kayaklı Koşu müsabakalarına hizmet verecektir. Kandilli Kuzey Disiplini Kayak Merkezi 12 ay süreyle çok amaçlı kullanıma açık olarak kullanılacaktır. Şehir merkezine 36km uzaklıktadır. Pistlerin rakımı 1.713-1.767m arasında değişmektedir.
Kayaklı Koşu
Kandilli Kayaklı Koşu spor tesisi 2,5km, 3,75km ve 5km mavi ve kırmızı pist; iki (2) (1,6km ve 1,3km) sprint pistine ilaveten kayaklı koşu stadyumu, yarışma sevk ve idare binası, her bir takım için Wax kabinleri, kayak test alanı, ısınma alanı, seyirci alanı, VIP çadırı, medya ve park alanına sahiptir.

Sprint Pisti (Serbest)
Pist 1.297m uzunluğunda, 9-12m genişliğinde, 22m irtifa farkına sahiptir. Maksimum tırmanış 19m ve toplam tırmanış 30m'dir. En düşük nokta 1.713m ve en yüksek nokta 1.735m'dir.

Sprint Pisti (Klasik)
Pist 1.600m uzunluğunda, 9-12m genişliğinde, 22m irtifa farkına sahiptir. Maksimum tırmanış 19m ve toplam tırmanış 40m'dir. En düşük nokta 1.713m ve en yüksek nokta 1.735m'dir.

2.5 km Mavi Pist
Pist 2.500m uzunluğunda, 9-12m genişliğinde, 51m irtifa farkına sahiptir. Maksimum tırmanış 32m ve toplam tırmanış 82m'dir. En düşük nokta 1.713m ve en yüksek nokta 1.764m'dir.

2.5 km Kırmızı Pist
Pist 2.500m uzunluğunda, 9-12m genişliğinde, 54m irtifa farkına sahiptir. Maksimum tırmanış 32m ve toplam tırmanış 86m'dir. En düşük nokta 1.713m ve en yüksek nokta 1.767m'dir.

3.75 Mavi Pist
Pist 3.750m uzunluğunda, 9-12m genişliğinde, ve 54m irtifa farkına sahiptir. Maksimum tırmanış 34m ve toplam tırmanış 122m'dir. En düşük nokta 1.713m ve en yüksek nokta 1.767m'dir.

3.75 km Kırmızı Pist
Pist 3.750m uzunluğunda, 9-12m genişliğinde, ve 54m irtifa farkına sahiptir. Maksimum tırmanış 32m ve toplam tırmanış 127m'dir. En düşük nokta 1.713m ve en yüksek nokta 1.767m'dir.

5 km Mavi Pist
Pist 5.000m uzunluğunda, 9-12m genişliğinde, and 57m irtifa farkına sahiptir. Maksimum tırmanış 42m ve toplam tırmanış 160m'dir. En düşük nokta 1.710m ve en yüksek nokta 1.767m'dir.

BIATLON

Biatlon pisti Kandilli Kayak merkezindedir. 2km, 2,5km, 3km, 3,3km ve 4km, Kayaklı Koşu Pistinden oluşmuş, standart 30 elektronik hedef sistemine sahiptir (HORA2000), 150m ceza turu parkuru, start/finish alanı ve 1.500 kişilik seyirci alanı mevcuttur.

2km Pist
Pist 2.000m uzunluğunda, 6-8m genişliğinde ve 30,66m irtifa farkına sahiptir.

2,5km Pist
Pist 2.459m uzunluğunda, 6-8m genişliğinde ve 30,66m irtifa farkına sahiptir.

3km Pist
Pist 3.138m uzunluğunda, 6-8m genişliğinde ve 42,41m irtifa farkına sahiptir.

3,3km Pist
Pist 3.411 m uzunluğunda, 6-8 m genişliğinde ve 42,41 m irtifa farkına sahiptir.


4km Pist

Pist 4.000m uzunluğunda, 6-8m genişliğinde ve 42.11m irtifa farkına sahiptir.

KAYAKLA ATLAMA

Palandöken Kayak Merkezinin Kuzeyinde ve Oyunlar Köyünün güneyinde, Oyunlar Köyüne 5 dakika yürüme mesafesinde olan Kayakla Atlama tesisi Kiremitlik tepe mevkiindedir. K125 ve K95 yarışmaları için İki (2) atlama kulesi ve iki (2) atlama rampası; üç (3) adet K65, K40 ve K20 antrenman rampalarından ibarettir.

Normal Tepe K95
K95 atlama tepesinin deniz seviyesine oranla en yüksek nokta 1.995,23 m ve en alçak noktası 1.902m'dir.

Büyük Tepe K125
K125 atlama tepesinin deniz seviyesine oranla en yüksek noktası 1.995,10m ve en alçak noktası 1.902m'dir.

KONAKLI ALP DİSİPLİNİ KAYAK TESİSİ

Konaklı Kayak Merkezi Şehir merkezinden 17km uzaklıkta 460 hektar arazi üzerine kurulmuştur.
Sabit binalar Hizmet binası, kafeterya, bakım binasından ibarettir.
Konaklı Kayak Tesislerini kullanan Sporcu ve Ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, kayak kiralama, satış, gişe hizmetleri, kafe, yemekhane, dinlenme ve servis ünitelerinden oluşmaktadır. Tek katlı olan bina sporcuların gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ünitelerden oluşmaktadır. 4 adet Kar Aracı park alanı, bakım ve servis üniteleri ile ofislerden oluşmaktadır.
Liftler Uzunluk DC
Lift A 1213 m 4
Lift B 2145 m 4
Lift D 1613 m 4
Lift F 1704 m 4

ALP DİSİPLİNİ

Erkekler Süper Büyük Slalom Pisti
Büyük Slalom start yükseklik 2.960m, varış yükseklik 2.340m'den oluşmaktadır.
Erkekler Büyük Slalom Pisti
Büyük Slalom start yükseklik 2.852m, varış yükseklik 2.495m'den oluşmaktadır.
Erkekler Slalom Pisti
Slalom start yükseklik 2.695m, varış yükseklik 2.495m'den oluşmaktadır.
Bayanlar Süper Büyük Slalom Pisti
Süper Büyük Slalom start yükseklik 3.045m, varış yükseklik 2.495m'den oluşmaktadır.
Bayanlar Büyük Slalom Pisti
Büyük Slalom start yükseklik 2.850m, varış yükseklik 2.495m'den oluşmaktadır.
Bayanlar Slalom Pisti
Slalom start yükseklik 2.695m, varış yükseklik 2.495m'den oluşmaktadır.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

Şehir merkezinden 4km uzaklıkta 3.271m rakımsa bulunan Palandöken Kayak Merkezinde Snowboard ve Serbest Stil Kayak yarışları yapılacaktır.

SNOWBOARD

Snowboard yarışlarının tamamı Palandöken Kayak Merkezinde yapılacaktır.

Paralel dev slalom
567m uzunlukta ve 60m genişlikte olan pistin, dikey düşüşü 152m ve ortalama dikliği %28'dir.
Snowboard Kross
734m uzunlukta ve 30-50m genişlikte olan pistin, dikey düşüşü 178m ve ortalama dikliği %25'dir.
Half Pipe
172m uzunlukta, 5,8m yükseklikte olan pistin, kenardan kenara genişliği (WLTL) 18m, alt bölüm genişliği (WB) 5m ve ortalama dikliği %17.5'dir.
Slope Style
744m uzunlukta ve 20-30m genişlikte olan pistin, dikey düşüşü 187m ve ortalama dikliği %26'dır.

SERBEST STİL KAYAK

Serbest Stil Kayak müsabakalarının tamamı Palandöken Kayak Merkezinde yapılacaktır.

Kayak Kros Yarışma Alanı
Pist uzunluğu 734m, pist genişliği 30-50m, irtifa farkı 178m, ortalama eğim %25'tir.
Mogul
Pistin başlama noktası yüksekliği 2.735m, bitiş noktası yüksekliği 2.605m, irtifa farkı 130m, uzunluğu 300m, ortalama eğim %43'tür.

KISA MESAFE SÜRAT PATENİ

Erzurum Palandöken semtinde bulunan kapalı kısa mesafe sürat pateni pisti (30x60m²) 9 Mart 2009 tarihinde hizmete açılmıştır. Pist soyunma odaları, dinlenme odaları, medikal oda, doping kontrol odası ve görevli,jüri ve teknik panel için yeterli odalara sahiptir.

FİGURE PATENİ

Erzurum kapalı Buz Pateni Pisti (30x60m) 9 Mart 2009 tarihinde hizmete açılmıştır. 6.000m² inşa alanına sahip pistte oturma kapasitesi 2.000 kişidir. Pist soyunma odaları, dinlenme odaları, medikal oda, doping kontrol odası ve görevli jüri ve teknik panel için yeterli odalara sahiptir.

BUZ HOKEYİ

Buz hokeyi yarışmaları Erzurum Cemal Gürsel Spor Kompleksi yakınında inşa edilen erkekler için 3.000 oturma kapasiteli buz pisti, bayanlar için ise 500 oturma kapasiteli buz pistinde yapılacaktır.
3000 kişilik Buz Hokeyi Salonu: Cemal Gürsel Spor Kompleksindedir. 3.000 oturma kapasitesine sahip olan bu pist 60m x 30m ölçülerinde yeni inşa edilmiştir.
500 kişilik Buz Hokeyi Salonu: Cemal Gürsel Spor Kompleksindedir. 60m x 30m ölçülerinde ve 500 oturma kapasitesine sahiptir. Antrenmanlar için 3.000 kişilik tesise tünel ile bağlantılı geçici bir buz pisti hazırlanacaktır.

CURLING

Yeni inşa edilen ve Eylül 2010'da hizmete açılan Curling Salonu, 1.000 oturma kapasitesine ve 5 curling yarışma alanına sahiptir.
Bu spor alanında 1 adet teknik delege için, 1 adet hakem ve juri için, 1 adet baş hakem için ve 4 adet sporcu için salon bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak internet bağlantısına sahip 4 VIP odası, kapalı devre telefon ve TV sistemi mevcuttur.

www.golkartalgol.com  

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
0