MUHTEŞEM ŞİFA KAYNAĞI CEVİZ PERDESİ
GÜÇLÜ VE KESKİN GÖZLER İÇİN ÖNERİLER
BASEN, KALÇA YAĞLARINDAN KURTULUN
KANSER HÜCRELERİNİN YOK EDİLMESİ
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ANKET
ŞAMPİYON HANGİ TAKIM OLACAK
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
32.3537
EURO
34.8639
IMKB
80.549
HAVA DURUMU
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Baharın kâbusu polenlere dikkat

Mart, Nisan ve Mayısta artan polenlerle nasış başa çıkabiliriz?
01.04.2011 23:53

Bahar geldi, polenler sayesinde alerjik hastalıklar da yeniden kendini gösterdi. Yoğunluğu özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında artan polenler, solunum yolu ile vücuda girdiğinde, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen \'alerjik rinit\'e neden oluyor. Alerjik rinit burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı şikayetleriyle kendini belli ediyor.

Öksürük, nefes darlığı ve hırıltı ile ortaya çıkan alerjik astım krizleri de yaşanabiliyor. Gözlerde sulanma ve kaşıntı ciltte kaşıntı ve kızarıklık meydana çıkabiliyor. Kişi kendini genel olarak yorgun, halsiz hissediyor. Sinirli ve konsantrasyonu bozuk olabiliyor.

29 Mayıs Hastanesi\'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Dodurgalı, hastalığın süresinin duyarlı olunan polenin türüne bağlı olduğunu belirterek, \"Polene duyarlılığı olan kişi, hemen bir test yaptırmalı. Böylece alerjiye sebep olan polen belirlenir ve tedavisi ona göre yapılır.\" diyor.

Tedavisinde 3 yöntem var

Alerjik rinitin tedavisinde 3 yöntem var. Öncelikli yöntemler korunma yöntemleri. Dodurgalı, polen duyarlılığı bulunan kişilerin mümkün olduğu kadar evde çiçek bulundurmamasını, çevresinde ağaçlık yeşillik varsa pencereleri kapalı tutmasını öneriyor.

\"Ev havalandırılacaksa kısa süreli havalandırmalı. Özellikle sabah saatlerinde pencere açmamak gerekiyor. Çünkü polenler en yoğun sabah saatlerinde ortaya çıkıyor. İşyeri çevresinde ağaçlar varsa pencereler kapalı tutulmalı. Hafta sonu tatilleri ağaçlık yeşillik alanlarında değerlendirilmemeli.\"

İkincisi ilaç kullanımı. Şikayetleri azaltmak için alerji ilaçları, göz ve burun damlaları ve sprey kullanılıyor.

Yıl boyu aşı ya da mevsimsel aşı

Bir diğer yöntem de aşı yöntemi. Alerji aşıları ikiye ayrılıyor, yıl boyu süren ve mevsimsel. Mevsimsel aşının sezon başlamadan önce uygulanması gerektiğini belirten Dodurgalı, \"Şikayetler Nisan\'da başlıyorsa Şubat ayında aşı uygulamak gerekiyor. Etkin bir bağışıklık için mevsim öncesi aşıların başlaması lazım. Bazı alerjik rinit vakalarında ise yıl boyu süren aşı uygulanıyor. Kişi mevsimsel alerjik rinit olsa bile her mevsim aşı yapmak yerine daha kalıcı bağışıklık için yıl boyu süren aşı uygulamaları yapılıyor. 3-5 yılı bulan uzun süreli aşı programları bunlar.\" diyor.

Alerjik rinit alerjik astıma dönüşebiliyor

Alerjik hastalıkların hepsi birbiriyle ilişkili. Temel neden genetik faktörler. Ailede alerjik bir yapı varsa büyükbabada alerjik egzama, çocuğunda alerjik rinit, torunda alerjik astım çıkabiliyor. Alerjik özelliği taşıyor ama hastalık olarak türü farklı olabiliyor. Çoçuklardan birinde alerjik rinit şeklindeyken diğerinde alerjik astım şeklinde olabiliyor. Alerjik rinit olan bir hastanın rahatsızlığı zamanla alerjik astıma dönüşebiliyor. Tedavi olmamışsa, alerji aşıları uygulanmamışsa alerjik astıma dönüşme riski daha fazla.

Dikkat edilmesi gerekenler

- Sabah saatlerinde açık havaya çıkılmamalı ve bu saatlerde ev havalandırılmamalı.
- Polenlerin yoğun olduğu saatlerde açık havada spor yapılmamalı.
- Dışarıda giyilen giysiler, eve gelince değiştirilmeli.
- Her akşam saçlar yıkanmalı.
- Açık havada şapka ve gözlük kullanmalı.
- Klimalara polen filtresi taktırmalı.

www.golkartalgol.com

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
0