MUHTEŞEM ŞİFA KAYNAĞI CEVİZ PERDESİ
GÜÇLÜ VE KESKİN GÖZLER İÇİN ÖNERİLER
BASEN, KALÇA YAĞLARINDAN KURTULUN
KANSER HÜCRELERİNİN YOK EDİLMESİ
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ANKET
ŞAMPİYON HANGİ TAKIM OLACAK
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
32.5699
EURO
35.0032
IMKB
80.549
HAVA DURUMU
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

NordBank'ın,Türkiye'ye rüşvet iddiası

Alman NordBank'ın başkanı Türkiye'deki bir davayı lehine çevirmek için siyasetçilere ve yargıçlara rüşvet verdiğini açıkladı.
06.12.2010 08:38

Türkiye Wikileaks belgelerinde açıklanan iddialarla çalkalanırken, sarsıcı bir iddia da Almanya'dan geldi.

Alman NordBank'ın başkanı Türkiye'de alheyine gelişen davayı lehine çevirmek için siyasetçilere ve yargıçlara 3.6 milyon eura dağıtıığını açıkladı.

Bu davaya hangi siyasetçi aracılık etti, hangi yargıçlar para aldı. İşte gündeme bomba gibi düşen haberin ayrıntıları...

Almanya’nın denizcilik kredileri konusunda en büyük bankası olan NordBank’ın Türkiye’de hakkında açılan bir tazminat davasını lehine çevirmek için Prevent adlı bir firmayla anlaşarak siyasilere ve yargıçlara 3.6 milyon euro rüşvet dağıttığı ortaya çıktı. Şirket kayıtlarında rüşvet operasyonu için “nargile projesi” kod adı kullanıldığı belirlendi.

Almanya’da “şirketin güvenini kaybettiği” gerekçesiyle hissedarlar tarafından koltuğundan indirilmesi gündemde olan Nordbank Yönetim Kurulu Başkanı Dirk Jens Nonnenmacher hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Türkiye’de deprem yaratacak bir iddia da açığa çıktı.

TÜRK ŞİRKETİNE 1 MİLYAR DOLAR KREDİ

Her şey, Türk denizcilik şirketlerine verdiği milyarlarca dolar krediyle Türk armatörler arasında oldukça popüler olan NordBank’ın 2003 yılında Karahanlılar Denizcilik’e 1 milyar dolara yakın kredi açmasıyla başladı.

Karahanlılar Denizcilik, bu krediyle 5 gemiden oluşan bir filo kurdu. Ancak işler beklediği gibi gitmeyince krediyi ödemekte zorlandı.

TÜRK ŞİRKETİ DAVAYI KAZANDI

Tazminat Malta bandıralı olan gemiler Hunter, Bozona, Hopa, Espada1 ve Karavi’ye banka tarafından yabancı ülkelerde seyrederken el konuldu. Türk şirket ise, “Gemilere el koyarsanız borcumuzu nasıl öderiz” diyerek bankanın uygulamasının iş kaybına yol açtığı gerekçesiyle tazminat davası açtı ve ilk aşamayı da kazandı.

ARACI TÜRK SİYASETÇİ KİM?

Yargı sürecinin aleyhinde sonuçlanacağını anlayan Alman bankası 150 milyon euro tazminatla karşı karşıya kalmaktan korkarak 2008 Mayıs’ında Prevent adlı Alman güvenlik şirketiyle anlaştı. Bu şirkete 7 milyon euro’luk bir bütçe karşılığında, “Ne yapın edin Türkiye’deki bağlantılarınızı kullanarak bu davayı bizim lehimize sonuçlandırın” talimatını verdi.

KARAR ALMAN BANKASI LEHİNE ÇIKTI

Prevent yetkililerinin aracılığıyla önce İstanbul’da Nordbank yetkilileriyle bir Türk siyasetçi arasında görüşme ayarlandı. Ardından yargıdaki rüşvet süreci başladı. Prevent, 3.6 milyon euro rüşvet dağıtarak bir üst mahkemede kararın Alman bankası lehinde çıkmasını sağladı.

BAHKA KENDİNİ İHBAR ETTİ

Ancak bankanın KPMG adlı denetim firması müfettişleri tarafından yapılan denetimi sırasında, “Nargile projesi” olarak kayıtlara geçen bu ödeme şüpheli bulununca gerçek ortaya çıktı. Banka yönetimi Alman yasaları uyarınca “rüşvet suçlamasıyla bizi soruşturun” diyerek polise kendini ihbar etti.

BAŞKAN İSTİFA İÇİN 4.8 MİLYON EURO İSTEDİ

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Schleswig Holstein Eyalet Meclis Grub Başkanı Wolfgang Kubicki, gelişmelerin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Banka yönetimi bir suç örgütü gibi çalışmış” dedi. Bankanın yüzde 85’ine sahip olan Hamburg ve Schleswig Holstein eyaletlerinde bankayı araştırmak için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Her iki eyalette de Banka Yönetim Kurulu Dirk Jens Nonnenmacher görevden alınması tartışılırken, Focus dergisinde yer alan haberde Nonnenmacher ayrılmak için 4,8 milyon euro tazminat istediğine yer verildi.

RÜŞVET BİLGİSİ DAHİLİNDE

Nordbank Yönetim Kurulu Başkanı Nonnenmacher soruşturması, Türkiye’de verilen 3.6 milyon euro’luk rüşveti açığa çıkardı.

www.golkartalgol.com

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
0