MUHTEŞEM ŞİFA KAYNAĞI CEVİZ PERDESİ
GÜÇLÜ VE KESKİN GÖZLER İÇİN ÖNERİLER
BASEN, KALÇA YAĞLARINDAN KURTULUN
KANSER HÜCRELERİNİN YOK EDİLMESİ
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ANKET
ŞAMPİYON HANGİ TAKIM OLACAK
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
32.3126
EURO
35.0981
IMKB
80.549
HAVA DURUMU
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Omega-3 retina hastalıklarını önlüyor

Görme kaybının başlıca nedenlerinden biri retinopati adı verilen retina hastalıkları. Yeni bir araştırmaya göre Omega-3 takviyesi retina hastalıklarını önlemede etkili oluyor.
03.04.2011 23:43

Erken doğuma bağlı retinopati bebekleri, şeker hastalığına bağlı retinopati yetişkinleri, makula dejenerasyonuna bağlı retinopatiyse yaşlıları etkiliyor. Retinadaki damarlar anormal şekilde büyüyerek görmeyi engelliyor.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Lois Smith ve ekibi, Omega-3 yağ asitlerinin retinadaki damar oluşumunu engellediğini öne sürüyor.

Araştırmada laboratuvar farelerini kullanan uzmanlar Omega-3’ün yararlı etkisini sağlayan molekülleri belirledi. Bu moleküller Omega-3 bileşimlerinin insan vücudu tarafından metabolize edilmesiyle ortaya çıkıyor. Uzmanlar bu bileşimlerin her birini sırayla inceledi.Lois Smith şunları söylüyor:

”Böylece retinopati hastalığının oluşumu sırasında retinayı koruyan ana bileşenin ne olduğunu ortaya çıkardık.”

Uzmanlar ayrıca aspirin gibi ilaçların Omega-3’ün yararlı etkisini ortadan kaldırmadığını söylüyor. Aspirin ve diğer kortizonsuz anti enflamatur ilaçlar kullanan yaşlı hastalar için bu oldukça önemli.

Smith, araştırmanın, kontrolsüz damar oluşumunun rol oynadığı hastalıklar hakkında bilgi edinmeye yardımcı olabileceğini söylüyor:

”Bu araştırmanın sonuçları damar oluşumunun önemli rol oynadığı kanser ya da romatoid artrit gibi diğer hastalıklar hakkında fikir edinmemize katkı sağlayabilir. Kanserde bu tür bir araştırma henüz yapılmadı. Bu konuyu araştırmanın ilginç olacağını söyleyebiliriz.”

Omega-3 yaşlılığa bağlı maküler dejenerasyon görülen hastalarda denenmeye başlandı. Diğer retinopati hastalıklarına ilişkin çalışmalarsa planlama aşamasında. Smith, Omega-3’ün retinopati tedavisinde etkili olduğunun kanıtlanmasının, tedavi maliyetini büyük oranda düşürmeye yarayacağını söylüyor:

”Omega-3 takviyesinin aylık maliyeti 10 dolar. Yaşlılığa bağlı maküler dejenerasyon tedavisiyse şu anda ayda 4 bin dolar gerektiriyor. Sağlık masrafları açısından fark çok açık.”

Omeaa-3 takviyesiyle yapılan maküler dejenerasyon tedavisi hastalara yılda 50 bin dolarlık tasarruf sağlayabilir. Omega-3‘ün görme kaybını engellediğinin kanıtlanmasıysa paha biçilmez olacak. Lois Smith’in araştırmasının sonuçlarını ‘Science Translational Medicine’ dergisinde bulmak mümkün.

www.golkartalgol.com 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
0