MUHTEŞEM ŞİFA KAYNAĞI CEVİZ PERDESİ
GÜÇLÜ VE KESKİN GÖZLER İÇİN ÖNERİLER
BASEN, KALÇA YAĞLARINDAN KURTULUN
KANSER HÜCRELERİNİN YOK EDİLMESİ
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ANKET
ŞAMPİYON HANGİ TAKIM OLACAK
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
32.529
EURO
34.865
IMKB
80.549
HAVA DURUMU
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SPOR YAZARLARI DEĞERLENDİRDİ

SERBEST KÜRSÜ’de haftanın gündemi Galatasaray-Trabzonspor maçındaki Ümit Öztürk’ün fahiş hataları.
752x395-ligi-degil-siyaseti-dizayn-ediyorlar-1549921111037.jpg
 
LEVENT TÜZEMEN
Hakemlerin içinde gizli siyasi bir el mi var? Türkiye'de çok sevilen futbol üzerinden hakem hatalarıyla belediye seçimleri öncesi siyaseti dizayn etmeyi mi hedefliyorlar?

MURAT ÖZBOSTAN
Tribünleri kaosa sürükleme planı içerisinde olduklarını düşünüyorum. Ümit Öztürk ile VAR hakemi Bülent Yıldırım arasındaki konuşmalar gizli kalamaz.

AHMET ÇAKAR
Yusuf Namoğlu, halının altına pislikleri süpürerek günü kurtarabileceğini düşünüyor. Ama çember daralıyor. MHK bitti de okeye dönüyor farkında değil.

FATİH DOĞAN
MHK kontrolü kaybetmiş ve adaleti sağlayamaz olmuştur. Artık istifa etmeli ya da görevden el çektirilmelidir. Aksi takdirde bütün oklar TFF'ye çevrilecek.

- Ümit Öztürk herkesin hemfikir olduğu pozisyonların tam tersi kararlar verdi.
Merkez Hakem Kurulu ne yapmak istiyor? Arka arkaya gelen skandal yönetimleri birer hata olarak mı görmek lazım, yoksa ligi dizayn mı ediyor birileri?

MURAT ÖZBOSTAN: Bunlar hata değil. Toplumda 7'den 70'e herkes bazı pozisyonlar için tek bir karar verebiliyorsa, sahadaki hakem ve VAR'ın başındaki isimler farklı düşünüyorsa kimse buna hata diyemez, bu bir kasıttır, bu kadar saf olmayalım. MHK aylardır formsuz. Ben açıkçası futbolu ve tribünleri kaosa sürükleme planı içerisinde olduklarını düşünüyorum, aklıma artık başka bir şey gelmiyor. Ligi değil ama TFF yönetimini ve siyaseti dizayn etmek istediklerini düşünüyorum. TFF de artık bir şeyler yapmalı. Tiyatro izler gibi bakıyorlar...


LEVENT TÜZEMEN: Trabzon kenti Türkiye'nin hayat damarlarından birisidir. Vatanseverlik ve milliyetçilik anlayışıyla Trabzon, Türkiye'nin dengesidir. Türkiye'de yaşanan terör olaylarına Trabzon kenti asla geçit vermemiştir. Nedense Trabzon'u yıpratmak adına futbol takımı üzerinden bazı oyunlar oynanıyor. Hakemlerin içinde acaba gizli siyasi bir el mi var? Ligin ikinci yarısından itibaren başlayan hakem hatalarının hedefi siyaseti dizayn etmek mi? Türkiye'de futbol çok seviliyor ve büyük kitleler futbolun peşinden koşuyor. Belediye seçimleri öncesi bu gizli eller, hakemleri organize edip taraftarları mevcut iktidara karşı kışkırtmayı mı planlıyorlar? Çünkü bu kadar çok hakem hatası bana mantıklı gelmiyor. Bu yapılan hataların tesadüf olmadığını düşünüyorum.

GÜRCAN BİLGİÇ: Yaşananları planlasalar; bu kadar olurdu. Çünkü bir-iki hakem ismi üzerinden büyümüyor tartışmalar. Cüneyt Çakır da var, Ali Palabıyık da Halis Özkahya da veya son olarak Alper Ulusuy-Ümit Öztürk ikilisi. Demek ki; genel bir yetersizlik veya baskı var. VAR'a rağmen gördüklerini konjonktüre göre yorumluyorsa hakemler, bir balans ayarından söz edebilir herkes. İşin garibi, bu hakemlerden de "herkes" muzdarip. Sonuçta ortada 'sahipsiz' kalmış bir grup var ve saçmalamaya devam edecekler.

AHMET ÇAKAR: MHK işi Galatasaray-Konya maçından sonra kaybetti. Bu maçta hakem Hüseyin Göçek ve VAR hakemi Halis Özkahya inanılmaz bir yanlış kararla G.Saray aleyhine verilen hatalı bir penaltıyı VAR'a rağmen değiştirmediler. G.Saray iki puan kaybetti. Çok sert açıklamada bulundular ve TFF'den Ali Dürüst istifa etti. MHK bu baskılara yanlış bir reaksiyon gösterdi. Resmi bir yazıyla hakem Hüseyin Göçek ve VAR hakemi Halis Özkahya'yı süresiz dinlendireceklerini açıkladılar. İşte MHK'nin yok oluşunun miladı burasıdır. MHK pek tabii ki hata yapan hakemi dinlendirecektir. Ama bu dinlendirmenin, G.Saray'ın gazını almak ve Ali Dürüst'ün tekrar göreve gelmesini sağlamak için resmi açıklamaya dönmesi tarihi bir yanlıştır. Bu resmi açıklama sonrası da Kulüpler Birliği haklı olarak MHK'ya tepki gösterdi ve MHK geri adım atmak zorunda kaldı. İşte bu dakikadan sonra Türk hakemliğini MHK değil, başka birileri yönetmeye başladı. Geçen hafta Türkiye'de fazla gündeme gelmeyen korkunç bir olay yaşandı. Erzurum- Rize maçı küme düşme açısından büyük bir finaldi. Bu maçın hakemi asla Özgür Yankaya gibi bir isim olmamalıydı.
Peki Özgür kim? MHK Başkanı Yusuf Namoğlu'nun yıllardır mentörlüğünü, ağabeyliği ve hamiliğini yaptığı bir hakemdir. Gitti, Erzurum'un bal gibi golünü iptal etti ve Erzurum maçı kaybetti. Bunun üzerine Erzurumspor'un gazını almak için Başakşehir- Erzurum maçını Cüneyt Çakır'a verdiler. Bunların hepsi birer operasyon, eyyam ve pansumandır.

FATİH DOĞAN: Bir hakem düşünün verdiği yanlış kararlarla sadece iki takımın değil, bütün ligin kaderini etkiliyor. Ümit Öztürk, Trabzonspor camiasının hayallerinin, hedeflerinin ve umutlarının önüne geçti. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan, kelle koltukta dolaşan, hiç kimsenin yapamadığını yapıp 4-5 tane altyapıdan genç oyuncuyu 11'de oynatarak Türk futboluna kazandıran Trabzonspor'un yükselişi bu maçla sekteye uğradı. Ben hakemin sahaya çıkarken 'Trabzon'a hata yapsak da kimse ses çıkarmaz' mantığıyla hareket edip bu yanlışları yaptığını düşünüyorum.

MHK, TFF'NİN BAŞINI YİYECEK

- Merkez Hakem Kurulu gitmezse Futbol Federasyonu mu gidecek bu durumda?

TÜZEMEN: Hakem hataları, TFF'yi yıpratmayı da mı kapsıyor? Haziran ayında yapılacak seçimler öncesi birileri el altından birilerini mi organize ediyor? MHK üyelerinin ve hakemlerin paralarını TFF ödüyor. MHK Başkanı'nı TFF atıyor. Başkan Demirören, kendine bağlı kurumlarla ciddi bir toplantı yapmalı ve kesilecek parmaklar varsa acımamalı.

ÖZBOSTAN: TFF yönetimi gerekli müdahaleyi yapmazsa bu işin faturası sonunda onlara çıkar. Kurullar bağımsız ama bu kadar çok da skandallara imza atılmaz.

DOĞAN: MHK kontrolü kaybetmiş ve adaleti sağlayamaz olmuştur. MHK istifa etmeli ya da görevden el çektirilmelidir. Aksi takdirde bütün oklar TFF'ye çevrilecek.

ÇAKAR: MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ağabeyim gibidir. Namuslu biri olduğuna da hep inanmışımdır. Ama artık götüremiyor. İçeride Metin Tokat ve Murat Ilgaz'ı pasifize etti. Bu iki arkadaş da yıllarca yan hakemliğimi yaptılar.
İkisi de temizdir. Maalesef Yusuf ağabeyim, halının altına pislikleri süpürerek günü kurtaracağını düşünüyor. Ama çember daralıyor.
Bence MHK bitti de okeye dönüyor.

BİLGİÇ: TFF'nin iki temel görevi var; Milli Takım ve liglerin yönetimi. İkisinde de fiyaskolar diz boyu. Bu standart sapmalar üç sezondur malum. Ama aynı başkan, aynı hakemler ile devam ediyor. Başarısız olan görevde kalıyorsa, düdük çalmaya devam ediyorsa, TFF de sonuçlarına katlanacak.

HER ŞEYİ ANLATAN KARELER

G.Saray'ın Trabzonspor'u 3-1 mağlup ettiği maçta Marcao'nun ceza alanında Ekuban'ın ayağına bastığı pozisyonu VAR ekranından tekrar izleyen ve 'devam' diyen hakem Ümit Öztürk'ün bu karesi geceye damga vurdu. SABAH muhabiri Mustafa Nacar'ın ölümsüzleştirdiği bu anı, dün bütün Türkiye konuştu. Trabzonspor Kulübü de fotoğrafı sosyal medya hesaplarından paylaştı

VAR KONUŞMALARINI AÇIKLAYIN

- SABAH muhabiri Mustafa Nacar'ın, hakem Ümit Öztürk'ün VAR ekranına bakarken çektiği fotoğraf olay oldu. Bize bu kareyi analiz eder misiniz?

ÖZBOSTAN: Arkadaşımızı tebrik ederim, son yılların en müthiş fotoğrafını çekmiş. Ümit Öztürk rezaletini çok açık ve net özetliyor. Merak ediyorum, o sırada VAR ile olan diyaloglarda ne konuşmalar geçti. MHK, bu konuşmaları açıklamalı. Bu maçtaki Ümit Öztürk ile VAR hakemi Bülent Yıldırım arasındaki tüm konuşmalar kamuoyuna açıklanmalıdır, gizli kalamaz. Ümit Öztürk bir röportajında "Gördüğümü çalamazsam hakemliği bırakırım, kul hakkı yiyemem diyor". Bu fotoğrafta bu pozisyonu görüp çalamamıştır, kendisine hakemliği bırakmak düşer.

TÜZEMEN: Marcao'nun Ekuban'ın ayağına basması bana göre penaltıydı. VAR hakemi Ümit Öztürk'ü "Gel görüntüyü izle sonra karar ver" diye çağırdı. Öztürk pozisyona baktı ve kendine göre penaltı olmadığı kararını verdi. VAR da olsa son karar hakemin. Penaltı pozisyonunda Öztürk, ya inanmadı ya da pozisyonu süzemedi. Ümit Öztürk'ü MHK büyük ihtimalle dinlendirecek. Ancak sezon başında Süper Kupa finalinde Cüneyt Çakır, Dany'nin Rodrigues'e bariz gol şansında yaptığı faulü sarı kartla cezalandırdı. Oysa VAR'da yine o gün Bülent Yıldırım vardı ve Çakır'a 'gel tekrar izle' diye öneride bulundu. Tüm Türkiye'ye göre nasıl Marcao'nun Ekuban'a yaptığı hareket penaltı olması gerekiyorsa, Dany'nin yaptığı hareket için de yine tüm Türkiye 'kırmızı kart olmalıydı' dedi. Sonuç, Öztürk penaltıyı vermedi, Çakır kırmızıyı göstermedi. Verilmeyen penaltının cevabını en iyi verecek kişi Ümit Öztürk'ün kendisidir.

ÇAKAR: Bu fotoğraf çok net bir şekilde gösteriyor ki hakem Ümit Öztürk VAR'dan gelen 'tekrar izle' talimatı neticesinde Marcao'nun Ekuban'a yaptığı hareketi izliyor. Spor kamuoyuna göre kesinlikle ayağına bir müdahale var. Peki Ümit Öztürk ne görüyor? Bizim gördüğümüzü. Ama penaltıyı vermiyor. Ümit Öztürk'ün, bu maçta bazı hataları kasıtlı yaptığını düşünüyorum. Hadi ilk penaltıda temas var, yok tartışılır. Ama "F..k off" diyen Nagatomo'yu oyundan atmaması, hele hele Diagne'ye arkadan müdahalesi sonrası ikinci sarı karttan kırmızı kartı göstermeyişi asla masum hakem hatası olamaz. Maç 5-1 falan olsaydı, iddia ediyorum, Ekuban'a yapılanı penaltı olarak değerlendirirdi. Ümit Öztürk için fazla kötü şey söylemek istemiyorum. Aslında en kötülerini söyledim. Geçen yıl da çok net bir hatayla ligin kaderini değiştirmişti. Fakat o maçtan sonra yaşanan olaylarla ilgili kaset iki gün önce elime geçti ve pazar gecesi de Beyaz Futbol'da yayınladık. Şaibeli bir maçtan sonra bir hakem, verdiği yanlış karar neticesinde maçı kazanan takımın hocasına ailesinin resmini çektirtiyor. Üstelik o sıralarda muhtemelen bir yan hakemi de Terim ile resim çektirmek için sıraya giriyor. Ve maalesef aynı Ümit Öztürk, bu görüntülerin kameraya alındığını hissedince panikliyor ve merdivenlere doğru kaçıyor. Bu kabul edilemez.

ÜMIT ÖZTÜRK, BU FOTOĞRAFLA SOBELENDİ

DOĞAN: Sevgili meslektaşımın çektiği bu fotoğraf aslında 'bakan kör' pozisyonunu adeta belgelemiş. Öztürk için iki ihtimal var. Ya kötü hakem, analiz yeteneği yok, ve görüp de bir pozisyon hakkında doğru karar veremiyor ya da gördüğü halde görmemezlikten geliyor. Eğer yeteneksizse bu bir nebze olsa anlaşılır. Ama o zaman da şu soru sorulur, bu hakem yeteneksizse neden FIFA kokartı verdin? Şahsi fikrim bu hakem FIFA kokartı verilerek ödüllendirildiğine göre yeteneksiz değil. Tam aksine gereğinden fazla akıllı. Öztürk, bu fotoğrafla sobelendi.

BİLGİÇ: Muhteşem bir ironi var görüntüde. Bakıyor, görüyor ama karar vermiyor. Acaba Ümit Öztürk o anda ne düşündü? "O kadar da basmamış" mı dedi kendi kendine. Ne zaman ki; Ümit Öztürk ve Halil Umut Meler'e lig kadrosundan mentör hakemler verilmeye başladı, onlar da gördüklerini çalmaktan vazgeçtiler. Mustafa Nacar'ın bu fotoğrafından sonra Ümit Öztürk'e güvenmem.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
0