MUHTEŞEM ŞİFA KAYNAĞI CEVİZ PERDESİ
GÜÇLÜ VE KESKİN GÖZLER İÇİN ÖNERİLER
BASEN, KALÇA YAĞLARINDAN KURTULUN
KANSER HÜCRELERİNİN YOK EDİLMESİ
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ANKET
ŞAMPİYON HANGİ TAKIM OLACAK
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
32.4978
EURO
34.6277
IMKB
80.549
HAVA DURUMU
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

5 takım mahkeme kararıyla lige döndü. Ankaraspor da hukuki zaferi kazanırsa FIFA, Türkiye'yi üyelikten atabilir..
08.01.2011 18:54

Futbol tarihinde K.Yaka, Şeker, Denizli, Bursa ve Kocaeli mahkeme kararıyla lige döndü. Ankaraspor da hukuki zaferi kazanırsa FIFA, Türkiye'yi üyelikten atabilir..

Futbola bomba gibi düşen Anayasa Mahkemesi'nin Tahkim Kurulu'nu by-pass eden kararı akıllara geçmişteki olayları getirdi. 1959'dan bu yana düzenlenen Süper Lig'de daha önce
5 kez takımlar çeşitli nedenlerle düşmesi gerekirken ligde kaldı.
Özellikle1980'li yıllarda yaygın olan mahkeme kararıyla lige dönme modasını hortlatmak isteyen Ankaraspor, aynı umudu beslerken Tahkim Kurulu'nun kararları mahkemeye taşındığında 30 yıl önceki olaylar yeniden yaşanacak. Bu durum özellikle alt liglerde patlama yapacak.

Peki Süper Lig'in tarihinde neler olmuştu?

İşte örnekler:
1966-67: 1963-64 sezonundaki 4-0'lık Kasımpaşa galibiyeti şike nedeniyle iptal edilen K.Yaka, Danıştay'ın kararı bozmasıyla yeniden 1. Lig'e yükseldi.
1967-68: Şekerspor, Danıştay kararı ile 1. Lig'e yeniden alındı.
1981-82: İkinci ligde yer alan Ankaragücü, Türkiye Kupası'nı kazanınca Kenan Evren'in emri ve TFF kararıyla 1. Lige alındı.
1984-85: Denizlispor 1. Lig'den düştü ama Danıştay kararı sonrasında yerinde kalmayı başardı.
1986-87: Bursaspor, Türkiye Kupası'nı kazandığı için ligde kaldı.
1987-88: Bursa ve Kocaeli küme düştü, sezona 2. ligde başladı. Ancak dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın isteği ve idari mahkemenin kararı ile 1. Lig'e alındı. Fikstür yeniden düzenlendi, lig devam etti.

ŞiMDi NE OLACAK?
Öncelikle Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararı hazırlayacak. Bunun minimum 3 ay sürmesi bekleniyor. Hatta konu karmaşık olduğu için 7-8 ayı bile bulabilir. Ardından dosya TFF'ye ulaşacak ve TFF yol haritasını belirleyecek. Kanunda değişiklik mümkün ancak gerekçeli kararın içeriği çok önemli. Eğer idari cezalar bile karar kapsamına girerse kırmızı kart gören futbolcular, ligden düşen her takım mahkemeye gidebilecek.
futbolun mahkemeye taşınması FIFA'nın ana statülerine aykırı. FIFA böyle somut olay halinde Türkiye'yi EURO 2012 elemelerinden atıp, Türk takımlarını da kupalardan men edebilecek.

iŞTE 6. MADDE: 4. FIKRA
''Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz.'

MAHKEMENİN KARŞI ÇIKTIĞI BÖLÜM
'Bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz.'

Habertürk

www.golkartalgol.com

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
ÇOK OKUNANLAR
0