MUHTEŞEM ŞİFA KAYNAĞI CEVİZ PERDESİ
GÜÇLÜ VE KESKİN GÖZLER İÇİN ÖNERİLER
BASEN, KALÇA YAĞLARINDAN KURTULUN
KANSER HÜCRELERİNİN YOK EDİLMESİ
EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ANKET
ŞAMPİYON HANGİ TAKIM OLACAK
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
32.3626
EURO
34.9574
IMKB
80.549
HAVA DURUMU
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

YANLIŞ TÜKETİM HAYATİ ÖNEME SAHİP

İstanbul Kent Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Türkan Özer de bitki çaylarının yanlış tüektilmemesi adına hayati öneme sahip uyarılarda bulundu.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan bitki çayları, her ne kadar doğal yollarla hastalıktan korunmayı sağlasa da yanlış tüketildiği zaman hayatımızı altüst edecek sonuçlar doğurabiliyor. Özelllikle ilaçlar ile birlikte kullanıldığı zaman, felç, kan sulanması gibi hastalıklara zemin hazırlıyor. İstanbul Kent Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Türkan Özer de bitki çaylarının yanlış tüketilmemesi adına hayati öneme sahip uyarılarda bulundu.


Bitki çaylarının hastalıklarla mücadelede yadsınamaz bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Özer, “Kışın en çok üst solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşıyoruz. Bu hastalıklarda bitki çaylarının faydasını yadsıyamayız. Ancak ilaçla kullanımları, ilaçların yan etkilerinin artmasına neden olabilir. Eğer ilaç kullanan bir kişiysek, kalp hastalığımız varsa, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsak, bitki çaylarını içerken dikkatli olmak gerekir” ifadelerini kullandı.


Bağışıklık sistemini kuvvetlendirilmesiyle bilinen zerdeçalın, safra akımını güçleştirdiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Özer, “ Zerdaçalın çok faydalı olduğunu biliyoruz. Hatta kanserden koruyucu özellikleri de vardır. Ama zerdeçal da safra akımını güçleştiriyor. Özellikle safra taşı olan hastalarda zerdeçalın kullanılması sakıncalı olacaktır. Dozuna da muhakkak dikkat edilmeli ve toz zerdeçal bir çay kaşığını geçkin kullanılmamalı” dedi.



Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların da zencefil tüketimine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Özer, “Zencefil kanın sulanmasını artırır. Bu nedenle kanamalara neden olabilir. Fazla miktarda zencefilli çay içmek kan sulandırıcı kullanan hastalar için tehlikeli olabilir” diye konuştu.


Özellikle kadınların diyete başladıklarında en sık tükettiği bitki olan yeşil çay, birçok faydası ile biliniyor. K vitamini açısından da oldukça zengin olan yeşil çayın ise, felçlere sebep olabileceğini belirten Özer, “Yeşil çayın içerisindeki K vitamini kanın koyulaşmasına neden olur. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda yeşil çay, ilaçların etkisi azaltır ve pıhtılaşma yapabilir. Pıhtılaşmayla beraber fazla içildiğinde ise yeşil çay, felçlere neden olabilir” ifadelerini kullandı.


Tansiyon ilacı kullananların kekik çayı, sakinleştirici kullananların ise ada çayı kullanımına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Özer, sözlerini şöyle tamamladı:


“Kekik çayının tansiyon düşürücü etkisi var. Eğer bir hasta tansiyon ilacı kullanıyorsa, kekik çayıyla birlikte içtiğinde tansiyonu daha fazla düşecektir. Adaçayı içenler de eğer sakinleştirici ilaç kullanıyorsa, bu ilaçların etkisinin artmasına neden olacaktır. Özellikle hamilelerde tavsiye etmiyoruz çünkü düşüklere neden olabilir.


Kuşburnu çayını da kışın çok fazla tüketiyoruz bu çay da çok fazla içildiğinde alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Ekinezya çayı da karaciğerden itrah edilen bir çaydır. Bu yüzden doğum kontrol, kolesterol ilacı gibi karaciğerden itrah edilen ilaçları kullanan hastalarda yan etkiye neden olabilir. Miktarını az tutmak gerekir, çok kullanımı bu ilaçların yan etkisinin artmasına neden olacaktır.”
 
Kaynak ; İnternethaber
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
0